TuxLinux er et opensource UNIX-lignende styresystem oprindeligt udviklet af Linus Thorvald. Første version blev frigivet til internettet den 17. september 1991. For interesserede findes megen information om historien bag Linux på nettet.

Linux er selve styresystemer der håndterer hardwaren, brugeren anvender typisk en grafisk brugergrænseflade, også kaldet skrivebordsmiljø, som interface. Styresystemet, skrivebordsmiljø og programmer er tilgængelige i 'pakker' kaldet distributioner. Mest kendte distributioner er Debian, Red Hat, Fedora, Ubuntu og openSUSE.

Siden version OS X er også Mac's styresystem UNIX-baseret, med Mac's kendte grafiske interface som skrivebordsmiljø. iOS, styresystemet der anvendes i iPhone og iPads er ligesom "storebror" UNIX baseret.

Google's Android styresystem er Linux baseret.

 Jeg har anvendt Linux gennem 12 år, privat bruger jeg ikke andet, og jeg kan kun opfordre andre til at anvende dette glimrende system der ikke bare er gratis, men også frit - som i frihed. Frihed er en af fordelene ved "den nye økonomi". Frihed skaber udvikling og nytænkning. Ikke som den traditionelle software hvor ingen læser og derfor ikke kender alle de begrænsninger, man accepterer når man sætter kryds ved "jeg accepterer betingelserne".

Til privat brug er de fleste Linux distributioner fuldt på højde med hvad Windows kan tilbyde og har man specielle ønsker tilbydes meget mere. Systemet er sikrere end Windows, der findes således mig bekendt ikke virus til Linux - man slipper derfor også for hele virusscannings-cirkuset.

Udover computere, smartphones, tablets m.m. er f.eks. mit Philips fladskærms-TV og min satellit-tv boks Linux styret.

Linux (og der igennem hele opensource ideen) spiller således en meget større rolle i vores hverdag end de fleste er bekendt med. Desværre holder mange fast ved Windows uden at sætte sig ind i alternativerne.

Offentlige myndigheder, skoler, universiteter, public-service institutioner, og lignende burde droppe bindingen til Microsoft og primært anvende fri (fri som i frihed) software, så de ikke gennem anvendelse af lukkede filformater m.m. påfører borgere/elever/studerende et krav om at de skal anvende Microsoft software. Påtvungen anvendelse af producent-specifik software er ødelægende for den fri konkurrence.....

-------------------------------------------------------------------------

Personligt anvender jeg openSUSE distributionen, der oprindeligt startede som det tysk-baserede opensource system SuSE 'System- und Software Entwicklung'. openSUSE ejes i dag af Novell, men drives stadig som fri og opensource.
openSUSE er en framragende distribution der kommer med flere skrivebordsmiljøer bl.a. KDE, Gnome og LXDE. openSUSE kommer med og installeres som standard med al den software en almindelig slutbruger har brug for. I tillæg til det standard installerede software kommer openSUSE med en masse anden software der nemt kan installeres efter ønske.
På denne hjemmeside finder du en framragende guide med masser af information om openSUSE og en glimrende bruger-guide til openSUSE brugere: www.opensuse-guide.org

KDEopenSUSE kommer bl.a. med de to mest kendte skrivebordsmiljøer, KDE og Gnome. Jeg foretrækker klart KDE. Dette kan anvendes såvel af brugere der kun har grundlæggende behov for tilpasning af standardmiljøet, men også af brugere der ønsker mere detaljerede opsætningsmuligheder. KDE tilbyder udover et super intuitivt interface en fantastisk flot grafik, men også rigtig mange advancerede features og shortcuts der gør brugeroplevelsen rigtig god og arbejdet effektivt. Følg blot dette link og se KDE's skrivebordsmiljø: KDE - plasma Desktop

LibreofficeLibreOffice kommer med openSUSE og bliver automatisk installeret når man installerer openSUSE. LibreOffice er et glimrende alternativ til fx. Mirosoft Office. LibreOffice har stort set samme funktionallitet som MS-Office og kan ud over de nye åbne filformater også læse og skrive MS-Office filformater. LibreOffice fremstilles og stilles gratis til rådighed. LibreOffice findes i lighed med mange andre opensource-programmer også i Windows og Mac versioner.

FirefoxFirefox browseren kommer med openSUSE og bliver automatisk installeret når man installerer openSUSE. Firefox er en god browser, som der også udvikles mange tilføjelser til, disse tilbyder øget brugerfunktionallitet og netsikkerhed. Firefox overholder i modsætning til Internet Explorer alle standarder, hvilket giver en væsentlig bedre browser oplevelse. Firefox findes i lighed med mange andre opensource-programmer også i en Windows version.

Min personlige favorit browser er norsk udviklede Opera. Opera kommer med openSUSE som installationsvalg. Den installeres således ikke som standard men kan med et enkelt klik i openSUSE's programpakke system (YAST) vælges. Opera findes også i Windows og Mac versioner.

KontactSom en del af KDE-pakken kommer programpakken Kontact der indeholder e-mail, kalender, adressebog og meget mere. Det minder om MS-Outlook men også her er der kælet for mange detaljer og brugervenligheden er i top. De enkelte komponenter, så som kmail kan også anvendes individuelt.

amarok musikprogramamarok er det musikafspilningsprogram der kommer med KDE - jeg advarer - man bliver afhængig... det er ubetinget det bedste og samtidig mest enkle musikprogram jeg har anvendt. Musiksamlingen bliver super overskuelig og der er nemme søgefunktioner, der kan selvfølgelig oprettes spillelister, så man har den rigtige musik til den rigtige lejlighed. amarok link'er til nettet hvor kunstner-info, sangtekster og lign. automatisk hentes. Der kan lyttes til netradio, man kan installere et script med alle danske netradiostationer, ligesom der er online adgang til Megatune.com - 'fair trade' online music store. amarok er bare et SUPER program.

Kaffeine medie-afspillerKaffeine er et multimediaprogram der kommer med KDE, dette svarer nogenlunde til multimediaprogrammer til Windows og Mac. Programmet afspiller, efter installation af div. codec, de fleste multimedia-filformater, både video og musik. Kaffeine kan også anvendes til netradio afspilning ligesom det er rigtig godt til digitalt TV (DVB-T og DVB-S) hvis man har TV-kort installeret, kan man se og optage alle "free to air" kanaler.

 

Ovenstående er de programmer de fleste slutbrugere anvender, udover disse kommer openSUSE som standard med rigtig mange andre programmer der kan installeres efter behov, bl.a. til chat, digitalkameraer, billedredigering, spil, m.m.

----------------------------

Udover de ovenfor nævnte programmer kommer openSUSE med (eller tilbyder installation af) en hel række serverprogrammer, herunder er nævnt nogle af dem som jeg anvender.

ApacheApache er verdens mest anvendte web-server, denne kommer med openSUSE inklusive opsætningsprogram i YAST(openSUSEs opsætningsprogram). Jeg anvender Apache som webserver på min private server primært til udvikling af hjemmesider baseret på PHP. Mine offentligt tilgængelige hjemmesider hostes på et webhotel, men kunne med tilstrækkelig båndbredde afvikles direkte fra egen Apache-server.

mysqlMysql er en af verdens mest anvendte SQL database servere, denne kommer med openSUSE inklusive et grafisk interface til opsætning af Mysql. Mysql kan anvendes til mange ting. Jeg anvender Mysql bl.a. som database i forbindelse med mine hjemmesider og i forbindelse med min MythTv-box, denne beskrevet lidt yderligere herunder.

mythTVMythtv er et program der gør en computer(med TV-kort) til en meget advanceret multimediamaskine med et fantastisk brugerinterface, en glimernde optage- og afspilningsfunktion og en super programguide. Mythtv sættes op med en backend server der kan servicere flere frontend clienter. Mythtv kræver en Mysql-server for at kunne opsættes og er i øvrigt lidt langhåret at få sat op komplet med online download programguide. Har man en Http-Apache-server kørende kan man også installere et webinterface til sin Mythtv-server, dette muliggør betjening af sin Mythtv-server fra en hvilken som helst computer der er forbundet til internettet.

SambaSamba - opening windows to a wider world.
Samba gør det muligt for Windows brugere at få adgang til en Linux filserver. Det er således transparent for brugere at filserveren er Linux baseret.

De fleste Linux distributioner kan i øvrigt både læse og skrive til diverse Windows filsystemer (FAT, FAT-32, NTFS). Ligesom Linux distributioner kan læse og skrive til Mac OS X filsystemet HFS+. Så også på filsystem-kompatibilitetsområdet er Linux det mest åbne og fleksible computer styresystem.

----------------------------------

Udover de herover nævnte servere kommer openSUSE også med mange andre servere bl.a. FTP, NFS, Mail, Proxy, m.m.