I forbindelse med opbygningen af en solcelledreven 12v computer, der via strømforsyning fra en solcelle kan være selvforsynende og dermed placeres hvor som helst uafhængig af elnettet, har jeg hen over sommeren 2012 udført nogle forsøg og målinger af effektiviteten af en solcelle.

Grafen herunder viser effekten fra en solcelle placeret på Falster. Målingerne er foretaget sommeren 2012 og tallene viser gennemsnitstal repræsentativt for de 3 sommermåneder.

Formålet var primært at undersøge en solcelles åbningsvinkel, det vil sige hvor meget taber man når solcellen ikke er orienteret direkte mod solen, og ikke er i den optimale vinkel. 


fig. 1 Viser forskellen mellem en fast monteret solcelle pegende stik syd med 45gr horisontal hældning og en solcelle der er programmeret til at følge solens bane.


Målingerne som grafen viser, tager udgangspunkt i den optimale faste placering som anbefales, stik syd med en 45 grader vertikal vinkel. Målingerne er foretaget over 12 timer fra 7:00 morgen til 19:00 om aftenen (dansk sommertid). 
Som det kan ses af grafen vil der i sommerperioden også være solenergi at hente før kl 7:00 og efter kl. 19:00. Men dette har jeg ikke målt på, og det er kun på en placering hvor der er helt frit til horisonten at man kan udnytte den lavthængende sol.

Det blå felt viser effekten i %, af den maksimale effekt solcellen kan yde, når solcellen sidder i den faste syd/45 grader placering. I denne placering opnås 68% af den maksimalt mulige effekt.

Det grønne felt viser hvor meget mere effekt der kan opnås hvis solcellen programmeret kan dreje horisontalt 180 grader. Startene med at pege stik øst kl. 7:00 og sluttene med at pege stik vest kl. 19:00. Herved øges effekten til 96% af den maksimalt opnåelige.

Det orange felt viser hvor meget ekstra effekt der kan hentes hvis solcellen også programmeret kan bevæge sig vertikalt således at den vertikale vinkel altid er optimal. Er dette tilfældet hentes de sidste 4%.

Som beskrevet er ovenstående tal % af maksimalt mulig effekt. Hvis man i stedet sætter den faste placerings effekt til index 100 vil den forbedrede effekt i sommermånederne svare til index 147. Effekten af solar-tracking er størst om sommeren, hvor solindfaldet jo også er størst. En samlet årlig mer-effekt på ca. 40% er derfor sansynlig.

Jeg foretog mine målinger bl.a. for at verificere om de lovede effekter af solar-tracking (30% - 40%) passer på vores breddegrader, og det må siges at det holder stik - godt og vel endda.

-------------------------------------

Grafen herunder viser hvor meget effekt der tabes når solceller placeres i anden retning end syd. Hver søjle i grafen viser effekten for hver 15 grader solcellen peger væk fra syd, i en fast placering med en vertikal hældning på 45 grader.

fig. 2 Viser hvor meget ydelsen falder når solceller placeres pegende i anden retning end stik syd. Hver søjle viser effekten pr. 15 graders drejning indtil 90 grader (stik øst elle vest).


I disse år sættes rigtig mange solceller op på parcelhuse, desværre ofte på dårlige placeringer med solceller pegende i forkerte retninger, med forkert hældning og med meget lidt hensyn til skyggegivende træer, bygninger, m.m. Ressource-forbruget er derfor meget stort i forhold til den energimæssige effekt der opnås.

Etablering af større solcelleenheder med professionelt tracking system som bl. a. tilbydes af Linak A/S ville fra et samfundsmæssigt og ressourcemæssigt synspunkt være langt at foretrække. Disse anlæg ville også have en helt anden vedligeholdelsesprofil som ville øge den reelle effektivitet (målt over anlægets levetid) væsentligt i forhold til solceller placeret på tage hvor renholdelse og vedligeholdelse er besværlig. Ligesom vedligeholdelse af husets tag under solcellerne er meget besværlig. Og jeg vil slet ikke begynde at beskrive hvordan jeg syntes mange parcelhusløsninger ser ud....

Til sammenligning med fig.1 ses herunder fig. 3 og fig.4 der viser sammenligning mellem faste og bevægelige solceller med fast placering henholdsvis i sydøst/sydvest(45gr fra syd) og øst/vest(90gr fra syd).

 fig.3 Viser sammenligning mellem en fast solcelle drejet 45gr fra syd med 45gr hældning og en solcelle der følger solens bane.   fig.4 Viser sammenligning mellem en fast solcelle drejet 90gr fra syd med 45gr hældning og en solcelle der følger solens bane.